De Wet Kwaliteit incassodienstverlening (Wki)
Sinds 1 april 2024 is er een nieuwe wet voor incassobureaus. Zij moeten zich bijvoorbeeld inschrijven in een speciaal register. Inschrijven kan alleen als het incassobureau zich aan alle regels houdt. Zij moeten u duidelijke informatie geven over uw schulden. Door de nieuwe wet krijgen mensen met schulden een eerlijkere behandeling. Een incassobureau vraagt u namens iemand anders om uw rekening te betalen.
Regels voor incassobureaus
In de nieuwe wet staat bijvoorbeeld dat een incassobureau u duidelijke informatie moet geven over uw schulden. Bijvoorbeeld over de incassokosten. Een incassobureau moet netjes met u omgaan en moet een klachtenregeling hebben.
Het incassobureau moet u ook informeren over de mogelijkheid tot het treffen van een betalingsregeling maar ook over het bestaan van schuldhulpverlening en suïcidepreventie.
Wat als een incassobureau zich niet aan de regels houdt?
De Inspectie Justitie en Veiligheid controleert of het incassobureau zich aan de regels houdt.
Doet het incassobureau dat niet? Dan kan de inspectie bijvoorbeeld:
• een waarschuwing geven aan het incassobureau
• een boete geven aan het incassobureau
• aangifte doen bij het Openbaar Ministerie (OM)
(bron: Juridisch loket)
Voor verdere informatie over deze wet verwijzen wij u naar Justis/Ministerie van Justitie en Veiligheid te vinden op internet op de site van de overheid: https://www.rijksoverheid.nl; trefwoorden: Wet Kwaliteitseisen Incassodienstverlening.
Betalingsregeling
Mocht u niet in staat zijn het volledige bedrag in één keer te voldoen, dan kunt u met ons een betalingsregeling treffen zonder dat daar extra kosten aan verbonden zijn. U kunt bijvoorbeeld afspreken dat u binnen een bepaalde periode het verschuldigde bedrag in termijnen gaat betalen.
Wanneer de schuldeiser met het voorstel akkoord gaat wordt dit voorstel een minnelijk akkoord genoemd.
Schuldhulpverlening
Wat is schuldhulpverlening? Schuldhulpverlening is een traject waarin een schuldenaar door een schuldhulpverlenende instantie wordt geholpen en begeleid in het aflossen van de financiële schulden. Voordat de aflossing van start kan gaan, moet er een akkoord worden bereikt met de schuldeisers.
Als dit lukt, dan is er sprake van een vrijwillige schuldregeling volgens het zogenaamde minnelijke traject (MSNP). Als dit niet lukt, dan kan een verzoek tot toelating tot de wettelijke schuldsaneringsregeling (WSNP) worden ingediend bij de rechter.
Er zijn erkende schuldhulpverleners die u kunnen begeleiden bij een succesvolle aanmelding voor schuldhulpverlening.
Uitgebreide informatie over hoe schuldhulpverlening in zijn werk gaat en hoe u deze kunt aanvragen vindt u op internet en wel op de site van de overheid: https://www.rijksoverheid.nl; trefwoord: schuldhulpverlening.
Suïcidepreventie
Zelfdoding voorkomen
Suïcide (zelfdoding) voorkomen, is belangrijk voor de samenleving. De gevolgen van een (poging tot) suïcide zijn groot. Voor de betrokkene zelf, voor familie en vrienden en ook voor de samenleving.
Taboe doorbreken om over suïcide te spreken
Hoopvol is dat de omgeving iets kan doen. Als samenleving in zijn geheel, maar ook als enkeling.
Iemand die wanhopig is zit vaak in een isolement. Dit isolement opheffen kan door:
• mogelijke gevoelens/gedachten die spelen over zelfdoding bespreekbaar maken;
• het taboe om hierover te spreken te doorbreken.
Hiermee bied je een ander handelingsperspectief en hoop. Ook scholing en kennis opdoen over het voorkomen van zelfdoding is belangrijk. De samenleving kan zich hier volop voor inzetten.
Mocht u hulp nodig hebben? Bel dan gratis 0800 – 0113. Men staat altijd voor u klaar om u te helpen.